top of page
Søg
  • Forfatters billedeLykke Jauss Madsen

Seksualitet og somatiske sygdomme


Som nogle af jer måske læste på min facebookside forleden, så har jeg været på. kursus i somatisk sygdom og seksualitet.Sex er vigtigt for de fleste mennesker også for mennesker med somatiske sygdomme.Mennesker med somatiske sygdomme kan bare have behov for hjælp til et godt sexliv og det er her psykologer og andet fagpersonale kommer ind i billedet. For ofte er seksualitet ikke noget vi taler om, og hvis vi gør er det ofte kun med vores aller nærmeste en kæreste eller rigtig god ven/veninde. Det hører privatlivet til og er derfor ikke noget man deler med andre. Man synes måske også det er pinligt, at tale om og man ønsker måske hellere ikke at sætte andre i forlegenhed, men det er bare ofte sådan, at hvis sexlivet ikke fungere, så der også en hel del andre ting der ikke fungere fx parforholdet i alt almindelighed. Derfor er det vigtigt at. vi som fagersonale tør tage det første skridt til at tale om sex. Det er vigtigt vi viser vores klienter / patienter, at det er okay at tale om sex. Det kan godt være, at de ikke griber den med det samme, men ved at have åbnet op for det - giver vi dem mulighed for at vende tilbage til det, når de er klar. Mange bliver faktisk også utrolig glade og lettet, når det bliver bragt på bane, fordi det fylder meget hos dem.

Det er vigtigt at sige at sex og seksualitet ikke kun er noget der hører parforholdet til, men også det enkelte menneske og singlelivet. Man kan jo godt have sex med en anden person uden at det er en kæreste og man kan også have sex med sig selv ,sex og seksualitet der ikke må undertrykkes.

For mennesker med somatiske sygdomme kan der være behov for hjælp til at se sex og seksualitet på en anden måde end den mere traditionelle med samleje, penetrationssex osv.

I min praksis taler jeg gerne om sex, og seksualitet både med par og singler og. jeg kommer også gerne ud til borgere med en hjælperordning og taler med dem om sex og seksualitet, når man er afhængig af hjælp


71 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page